Als je regelmatig sport, loop je helaas op een gegeven moment ook tegen blessures aan. Maar ook tijdens het werk kun je een blessure oplopen. Het is belangrijk dat je dan kiest voor een bandage die speciaal afgestemd is voor jouw gebruik. Bij sporters speelt dan met name de sport die je beoefent mee.

Er is een groot aanbod aan (sport)bandages op de markt, maar ik wil wel altijd graag zeker weten dat deze ook een goede kwaliteit bieden. Het gaat immers om mijn lichaam en ik wil nog lang door kunnen sporten. Bij het kiezen van een geschikte sportbandage vind ik daarom de volgende zaken belangrijk:

  • Kies voor een goed en bekend merk. Bekende merken hebben al lange ervaring met het maken van goede braces en zorgen dat de kwaliteit constant is. Specialisten en therapeuten zullen je ook goede merken kunnen aanraden.
  • Kies voor een betrouwbaar verkooppunt. Een goede winkel, of dat nu online is of fysiek, heeft de kennis in huis om jou de juiste sportbandage te adviseren en zij zijn op de hoogte van de betrouwbare merken.

Geschikte bescherming tegen blessures voor elke sport

Elke sport heeft zijn eigen typische belasting op het lichaam en dus ook zijn eigen kenmerkende blessures. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste bescherming kiest voor jouw sport, zodat je ook de juiste ondersteuning krijgt.

Zo komt bij het hardlopen een achillespeesblessure veel voor. Om te zorgen dat je je achillespees ontlast, kun je fysiotherapie krijgen en een speciale sportbandage gebruiken.

Een andere blessuregevoelige plek is je bovenbeen. Denk hierbij aan spierscheuringen, problemen met je hamstring, of overbelasting. Omdat de blessures aan je bovenbeen verschillende oorzaken kunnen hebben, zijn er hier verschillende soorten hulpmiddelen voor, variërend van een compressiebroek tot een dijbeen brace en in verschillende ondersteuningsklassen.

Maar ook voor klachten aan je pols, rug, schouder en vele andere kwetsbare lichaamsdelen zijn er geschikte beschermingsmiddelen.

Kies het type bescherming dat past bij je gebruik

Als ik een zware blessure heb, heb ik behoefte aan een ander soort ondersteuning dan voor een lichte. Daarom worden bandages en braces opgedeeld in kleuren- of ondersteuningsniveaus. De groene categorie producten zijn voor het dagelijks gebruik en de lichte basisondersteuning bij het sporten. Producten van de oranje categorie bieden geavanceerde bescherming en zijn vooral voor ondersteuning tijdens het sporten. In de rode categorie vallen producten die de hoogste bescherming bieden, deze zijn geschikt bij zware blessures. Zo kun je snel onderscheid maken of het product de juiste ondersteuning biedt en kun je weer snel genieten van het sporten.