Een brace is een hulpmiddel dat er voor zorgt dat gewrichten deels of volledig geïmmobiliseerd wordt. Dit is soms nodig wanneer er een te grote bewegelijkheid is van een gewricht of wanneer het gewricht pijnlijk is, bijvoorbeeld na een trauma ofwel ongeluk.

Er bestaan braces voor bijna alle gewrichten die te vinden zijn in het menselijk lichaam. Sommige dienen op maat gemaakt te worden, deze worden dan aangemeten door of een orthopedisch instrumentmaker, een ergotherapeut of een fysiotherapeut. Daarnaast hebben sommige een standaard maat hebben, deze kunnen zonder specifiek aanmeten worden besteld. Voor de sport zijn dit soort beter.

Immobiliserend

Een immobiliserend exemplaar zorgt ervoor dat een gewricht volledig vastgezet wordt. Dit zorgt ervoor dat er geen beweging mogelijk is en dat het gewricht en de omliggende spieren worden ontzien en zo kunnen bijkomen van de overbelasting, waar mogelijk spraken van is, of dat het kan herstellen na een trauma ofwel ongeluk. Deze worden meestal op maat gemaakt.

Niet volledig immobiliserend

Dit zijn artikelen die voornamelijk tijdens het sporten en tijdens het dagelijks leven gebruikt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat een gewricht wel de mogelijkheid heeft om te bewegen. De spieren rondom het gewricht worden daardoor wel gewoon gebruikt en zullen niet extreem verzwakken. Deze zorgen ervoor dat het de angst bij het sporten voor een nieuw trauma wegneemt en dat het gewricht wat ondersteund wordt. Deze worden ook niet op maat aangemeten. Meestal zijn er standaard maten beschikbaar S, M of L. Het is een kwestie van het opmeten van uw eigen gewricht om te kijken welke maat het beste bij u past.

Het is natuurlijk beter om zonder hulpmiddelen te bewegen, dit zodat de spieren zelf optimaal benut moeten worden en het gewricht de bewegingsvrijheid heeft wat normaal is voor het gewricht. Echter is dit niet in elke situatie mogelijk, daarvoor kan een brace echt een uitkomst zijn. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het geen oplossing is voor altijd. Op een gegeven moment moet het gewricht en de spieren toch zelf de beweging weer kunnen maken, zonder dat het daarbij gehinderd wordt. Daarnaast is het belangrijk voor de spieren, wat niet gebruikt wordt zal lui worden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling daarom is het verstandig om zo snel als het kan weer zonder hulpmiddelen door het leven te gaan. Maar indien nodig is een hulpmiddel wel handig, het zorgt voor een veilig gevoel en zorgt er daarnaast voor dat het vrijwel onmogelijk is om nogmaals het gewricht te bezeren.